Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα στον χαράκτη Τάσσο (πραγματικό όνομα Αναστάσιος Αλεβίζος: Λευκοχώρα Μεσσηνίας, 1914 – Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 1985)


Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του χαράκτη Α. Τάσσου (13 Οκτωβρίου 1985), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr τα δύο σχετικά επεισόδια της εκπομπής «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» των Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη, παραγωγής 1985.



Η συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς "ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ" είναι αφιερωμένη στον διακεκριμένο χαράκτη και ζωγράφο ΤΑΣΣΟ ΑΛΕΒΙΖΟ (Α. ΤΑΣΣΟ).


 Στο Α μέρος, η αφήγηση του καλλιτέχνη ξεκινά με τις περιγραφές εικόνων από τον τόπο καταγωγής του, τη Μεσσηνία, και τις αναμνήσεις του από την προσφυγική γειτονιά του Νέου Κόσμου της Αθήνας όπου εγκαταστάθηκε σε παιδική ακόμη ηλικία, και που τον συνόδευσαν στην καλλιτεχνική του παραγωγή.
 Στη συνέχεια, μιλάει για τα σχολικά και φοιτητικά του χρόνια και τους δασκάλους του, μεταφέροντας το κλίμα της εποχής των σπουδών του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1933-1939). Καθώς ανήκε στον κύκλο των πρώτων σπουδαστών του εργαστηρίου χαρακτικής του ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ κάνει μνεία στους συμμαθητές του με τους οποίους συνδέθηκε φιλικά, και που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία της νεοελληνικής τέχνης, όπως ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ και ο ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ. Αναφέρεται, επίσης, στην πρώτη του ατομική έκθεση στο υπόγειο του βιβλιοπωλείου του Ελευθερουδάκη το 1936, και στη θεματολογία της: λαϊκές μορφές και έργα κοινωνικής διαμαρτυρίας. Επίσης, στο Α Κρατικό
Βραβείο που του απονεμήθηκε στην Πανελλήνια Έκθεση στο Ζάππειο.
Μεταφέρει τις εμπειρίες του από το καθεστώς της δικτατορίας του Μεταξά ενώ περιγράφει την ατμόσφαιρα της προπολεμικής περιόδου και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες με βάση τα κοινωνικά θέματα και τα διεθνή γεγονότα. Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου φιλοτεχνεί προπαγανδιστικές αφίσες. Τέλος, στέλεχος ο ίδιος της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, αναφέρεται στα 40 του σχέδια, θεματικές εικόνες αφιερωμένες στην Εθνική Αντίσταση που περιγράφουν τον αγώνα των ανθρώπων της εποχής για ελευθερία.
Η κάμερα καταγράφει εικόνες από το εικαστικό έργο του χαράκτη, δείγμα του οποίου παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

δείτε την εδώ >>> http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=7320&autostart=0



 Στο Β μέρος, ο Α.ΤΑΣΣΟΣ αναφέρεται στα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου περιγράφοντας την εξέλιξη της χαρακτικής του τέχνης και στη θεματολογία της. Μιλάει επίσης, για τη συνεργασία του με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, για τα οποία σχεδίασε γραμματόσημα με την τεχνική της έγχρωμης ξυλογραφίας, ενώ αργότερα-1961-φιλοτέχνησε σειρές γραμματοσήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 Στη συνέχεια, αναφέρεται στην ενασχόλησή του με το βιβλίο και παρουσιάζει το έργο του που αφορά στις εικονογραφήσεις εκδόσεων. Κατά την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, δημιουργεί έργα κοινωνικής διαμαρτυρίας καταγράφοντας γεγονότα που τον συγκλόνισαν.
 Ο φακός της εκπομπής παρουσιάζει ξυλογραφικά έργα του καλλιτέχνη από την περίοδο αυτή, καθώς και από θέματα εμπνεόμενα από την Κατοχή και τον Εμφύλιο.
Στο τέλος, ο χαράκτης καταθέτει την προσωπική του άποψη για το είδος της τέχνης που υπηρετεί και τη σημασία της.

δείτε την εδω >>> http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=7321&autostart=0



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΌ ΕΔΩ >> http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%82_(%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου